Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Καθημερινές μας εκφράσεις με σημαντική Ιστορική προέλευση

«ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ»
Τα πρώτα ιστιοφόρα μεταγωγικά στο Βυζάντιο ονομάζονταν αχλάδες, ήταν ξύλινα και είχαν σχήμα αχλαδιού. Τα καράβια αυτά έσερναν συνήθως ένα μικρό πλοιάριο από πίσω στο οποίο είχαν οπλισμό, τρόφιμα και τα υπόλοιπα πολεμικά σύνεργα. Έτσι όταν τέτοια ιστιοφόρα προσέγγιζαν σε νησιά, οι κάτοικοι έβγαιναν στις κορυφές των νησιών για να δουν αν έσερναν  
πλοιάριο, δηλαδή έρχονταν για μάχη. Όταν έβλεπαν κάτι τέτοιο, έτρεχαν αλαφιασμένοι φωνάζοντας «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά», για να οργανώσουν την άμυνα του νησιού τους. Έτσι η φράση μας έμεινε ως τα τώρα.


«ΤΟΥ ΗΡΘΕ ΚΕΡΑΜΙΔΑ»


Ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος έμεινε γνωστός στην ιστορία για την μεγάλη, αλλά με πολλές απώλειες, νίκη του εις βάρος των Ρωμαίων. Κάποτε βρισκόταν με το σύνολο του στρατού του στο Άργος Μια μέρα που περνούσε από έναν στενό δρόμο δέχτηκε ένα κεραμίδι στο κεφάλι που τον σκότωσε. Κάποια μητέρα ενός νεκρού στρατιώτη του το έρριψε για να τον εκδικηθεί. Αυτή η ενέργεια της, εκτός του ότι άλλαξε τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας μας κληροδότησε και την σχετική έκφραση που τη λέμε για ένα δυσάρεστο και απροσδόκητο γεγονός.

«ΑΥΤΟΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΥΣ»
Στα χρόνια του Όθωνα βρισκόταν σε κάποιο σοκάκι του Ναυπλίου η ταβέρνα της Μιχαλούς Η Μιχαλου ήταν μια θηριώδης ζωντοχήρα, και αδίστακτη εκμεταλλεύτρια Στην ταβέρνα της είχε μια περιορισμένη πελατεία στην οποία παρείχε μια πίστωση για ένα συγκεκριμένο μικρό χρονικό διάστημα. Αλίμονο σε αυτόν που δεν πλήρωνε μετά την εκπνοή της προθεσμίας αυτής. Η Μιχαλου θα περιερχόταν τους δρόμους του Ναυπλίου και με το απύλωτο στόμα της θα τον κατεξευτέλιζε. Έτσι κανείς δεν τολμούσε να της αφήνει χρέη. Έτσι έμεινε η οικεία έκφραση που υποδηλώνει κάποιον που είναι σε δεινή οικονομική θέση και χρωστάει κυριολεκτικά παντού σε τέτοιο σημείο που τολμάει να μην εξοφλεί ούτε την Μιχαλού.

(Πηγή: Τάκη Νατσούλη "Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις")
 http://www.istorikathemata.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου