Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ο κλοιός σφίγγει γύρω από το Ιράν: Ψυχολογικός ή Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;

Του Σάββα Καλεντερίδη
Σε λίγες μέρες, στις 23 Μαΐου, λαμβάνει χώρα τη Βαγδάτη ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών της ομάδος Ρ5+1, στην οποία συμμετέχουν ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από πλευράς της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με αυτό.
Στο υπουργείο εξωτερικών και οι λοιπές υπηρεσίες του Ισραήλ έχει σημάνει συναγερμός και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να διασαφηνιστεί και να επηρεαστεί όσο είναι δυνατόν η θέση της κάθε χώρας μέλους της ομάδας και η στρατηγική που ακολουθήσει τελικά η Ρ5+1 για το εξαιρετικά κρίσιμο όχι μόνο για την ασφάλεια του Ισραήλ και για τις ισορροπίες στην περιοχή, αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη θέμα.
Στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται από πλευράς του Ισραήλ, ο σύμβουλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Γιακώβ Αμιρντόρ από τις αρχές Μαΐου επισκέφθηκε τις Βρυξέλες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου συναντήθηκε με ευρωπαίους αξιωματούχους και συζήτησε το θέμα της σύσκεψης της Βαγδάτης και της θέσης που θα τηρηθεί εκεί. Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός αξιωματούχος συναντήθηκε και συνομίλησε με την Χέγκα Σμίτ, βοηθό της υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Βρετανίδα Κάθριν Άστον, με τον Γερμανό ομόλογό του, Κριστώφ Χέουσγκεν και τον εκπρόσωπο της Γερμανίας στο Ρ5+1, Χάνς Λούκας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ισραήλ, οι συναντήσεις και οι συνομιλίες που πραγματοποίησε ο Αμιρντόρ ήταν «εξαιρετικά ευαίσθητες», ενώ είναι προφανές ότι το Ισραήλ προσπάθησε να διασαφηνίσει τις θέσεις και της στρατηγική της Ε.Ε. για το θέμα. Να σημειωθεί ότι της επίσκεψης Αμιρντόρ στις Βρυξέλες προηγήθηκε επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου ο Ισραηλινός αξιωματούχος προσπάθησε να διαπιστώσει τα περιθώρια αλλαγής της στρατηγικής της Ρωσίας στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η οποία στρατηγική βρίσκεται πολύ μακριά από τις θέσεις του Ισραήλ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η στάση της Ρωσίας δεν ενδέχεται να αλλάξει στη Βαγδάτη και το πιο πιθανό είναι να έχει θετικές πτυχές για το Ιράν.
Ο παράγοντας που δεν αφήνει να διαρρεύσει τίποτε για τη στάση που θα κρατήσει στη Βαγδάτη, είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες δηλώνουν ότι δεν περιμένουν λόγια, αλλά έργα από το Ιράν. Όσον αφορά τη γενικότερη στάση των ΗΠΑ στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αν και οι δημόσιες δηλώσεις δείχνουν ότι μια στρατιωτική επιχείρηση δεν είναι μέσα στις πρώτες επιλογές της Ουάσιγκτον, η συγκέντρωση στρατευμάτων και προηγμένων οπλικών συστημάτων στην περιοχή μας επιτρέπουν να πούμε ότι αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για δημιουργία ενός ασφυκτικού κλοιού σε πολιτικοδιπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο γύρω από το Ιράν.
Σε πολιτικό επίπεδο ο κλοιός σφίγγει μέσω δημιουργίας στενών σχέσεων του Ισραήλ και των ΗΠΑ με τις χώρες που γειτνιάζουν με το Ιράν και μέσω κινήσεων που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της επιρροής που ασκεί το Ιράν στην ευρύτερη περιοχή. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του αυτόνομου Κουρδιστάν Μεσούτ Μπαρζανί στην Ουάσιγκτον και η σκληρή στάση που τηρεί απέναντι στον σιίτη και φιλοϊρανό πρωθυπουργό του Ιράκ, Νουρί Αλ Μαλίκι, είναι μια από τις κινήσεις αυτές. Επίσης, η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον αμέσως μετά της ηγετικής ομάδας του Κόμματος Δημοκρατίας και Ειρήνης, που εκφράζει τους Κούρδους της Τουρκίας, καθώς και η προχθεσινή επίσκεψη των Κούρδων της Συρίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, αποτελούν μέρος του σχεδίου απομόνωσης και αποδυνάμωσης της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.
Αυτά από πλευράς ΗΠΑ, γιατί και το Ισραήλ βάζει το «χεράκι» του στη δημιουργία του κλοιού γύρω από το Ιράν, με τη σύσφιξη των σχέσεων που επιχειρεί με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, κινήσεις που εκτός από πολιτικό έχουν και στρατιωτικό περιεχόμενο, ειδικά για στο Αζερμπαϊτζάν, στους ουρανούς του οποίου πετούν ήδη αρκετά υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου HERON, τα οποία μερικές φορές χάνουν το δρόμο τους και περιπλανώνται -σίγουρα όχι ασκόπως- στους αιθέρες της ιρανικής επικράτειας, που ήταν εντελώς απροσπέλαστοι για τους Ισραηλινούς αξιωματικούς πριν την ιδιότυπη συμμαχία Ισραήλ-Αζερμπαϊτζάν.
Άλλη μια κίνηση που εντάσσεται στις κινήσεις εσωτερικής αποσταθεροποίησης του Ιράν και δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να τη χρεώσει στις ΗΠΑ ή το Ισραήλ ή και στους δυο μαζί, είναι η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου που προχώρησαν οι Τούρκοι (!!!) του Νότιου Αζερμπαϊτζάν (International South Azerbaijani Turks' National Council), στην οποία προχώρησαν άτομα που φέρονται να εκπροσωπούν τα 35 εκατομμύρια Αζέρους που κατοικούν στο ΒΔ Ιράν.
Τις αρχές της εβδομάδος ο Τζεμάλ Μεχματάνογλου, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου, που συνήλθε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αζέρων, στην Άγκυρα, δήλωσε τα εξής για το εγχείρημά τους: «Απώτερος σκοπός μας είναι η ανεξαρτητοποίηση των Τούρκων που ζουν στο 'Νότιο Αζερμπαϊτζάν'. Όμως, επιζητούμε την ανεξαρτησία με δημοκρατικά, ειρηνικά μέσα και όχι με τη δύναμη των όπλων».
Όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται σε οικονομικό επίπεδο, από τις 1 Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τίθενται σε εφαρμογή και αυστηρά μέτρα εναντίον της κεντρικής τράπεζας του Ιράν.
Τέλος, όσον αφορά στα στρατιωτικής φύσεως μέτρα, πέραν των προετοιμασιών που κάνει το Ισραήλ από καιρό, εντύπωση προκαλεί η κινητικότητα από πλευράς των ΗΠΑ στον τομέα αυτό.
Πρώτα απ’ όλα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που γίνεται σήμερα, 20 Μαΐου, στο Σικάγο, αναμένεται να ανακοινωθεί από αμερικανικής πλευράς ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Συστήματος Αντιπυραυλικής Ασπίδας της Ευρώπης, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στο Ιράν, που ποντάρει στην πυραυλική του ισχύ.
Επίσης, άξιες προσοχής είναι οι μετακινήσεις και μετασταθμεύσεις στρατηγικών όπλων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε βάσεις γύρω από το Ιράν. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Φίλ Βεντούρα, 22 αεροσκάφη F-22 Raptor, έχουν μετασταθμεύσει σε βάση της ΝΑ Ασίας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι η βάση Έλ Ντάφρα των ΗΑΕ, στην οποία εδώ και αρκετό καιρό φιλοξενούνται ήδη αεροσκάφη ανεφοδιασμού στον αέρα LC-10, και κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2. Επί πλέον έγινε γνωστό ότι μια μοίρα πολεμικών αεροσκαφών F-15 έχει μετασταθμεύσει στη βάση Αλ Ουντεγίντ, στη Ντόχα του Κατάρ, κινήσεις που δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες αεροπορικές δυνάμεις, μαζί με άλλα 150 αεροσκάφη που σταθμεύουν στα αεροπλανοφόρα Abraham Linkoln και Enterprise, που πλέουν στην περιοχή, θα συμμετέχουν σε ενδεχόμενη επιχείρηση εναντίον του Ιράν, με σκοπό την προσβολή στόχων της ιρανικής αεράμυνας.
Ο κλοιός σε στρατιωτικό επίπεδο συμπληρώνεται με τη συγκέντρωση πολλών μονάδων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής που περιβάλλει το Ιράν.
Εμείς προσπαθήσαμε να συμπληρώσουμε την εικόνα, στηριζόμενοι σε αξιόπιστα στοιχεία. Οι αναγνώστες ας παρακολουθούν τις εξελίξεις σε επίπεδο στρατηγικών αποφάσεων, οι οποίες θα δείξουν αν πρόκειται για επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου ή για προετοιμασία του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου...Κυριακάτικη Δημοκρατία
 http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου