Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Κατ' οίκον εξετάσεις για AIDS με 47 ευρώ

Πολύ κοντά σε ένα νέο τεστ για το AIDS, που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να το αγοράζει μόνος του και να το κάνει στο σπίτι του, είναι έτοιμοι να διοχετεύσουν στην αγορά Αμερικάνοι επιστήμονες. Το ατομικό τεστ θα δείχνει με ακρίβεια αν κάποιος είναι θετικός ή αρνητικός στον ιό HIV.


Ήδη στις ΗΠΑ η επιτροπή των ειδικών που έχει συσταθεί (ουσιαστικά πρόκειται για μια συμβουλευτική ομάδα που αποτελείται από 17 επιστήμονες και γιατρούς), έχει αποφανθεί ομοφώνως, ότι το συγκεκριμένο τεστ, είναι ασφαλές και επιστημονικό. Μάλιστα τονίζουν ότι η θετική πλευρά του τεστ, δηλαδή η δυνατότητά του να περιορίσει την εξάπλωση του ιού μεταξύ των ανθρώπων, υπερ-αντισταθμίζει την αρνητική διάστασή του, δηλαδή την πιθανότητα να εμφανίσει λανθασμένα αποτελέσματα.
Μάλιστα μέσα στο έτος που διανύουμε η FDA, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, πρόκειται να ανάψει πράσινο φως για την ευρεία κυκλοφορία του συγκεκριμένου τεστ. (H FDA, στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν μια επιστημονική επιτροπή αποφασίζει θετικά για την κυκλοφορία ενός σκευάσματος, ή προϊόντος, ακολουθεί αυτές τις συστάσεις αν και δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει.)
Το τεστ, που διαρκεί 20 λεπτά, είναι κατά 93% ακριβές στα θετικά αποτελέσματα και κατά 99,8% στα αρνητικά. Αυτό σημαίνει ότι το τεστ με μεγάλη βεβαιότητα δείχνει ότι κάποιος δεν έχει AIDS, ενώ υπάρχουν κάποιες αυξημένες πιθανότητες να δείξει μία ανύπαρκτη μόλυνση.
Αν το τεστ τελικά εγκριθεί, σύμφωνα με την εταιρία, θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο με τιμή κάτω των 60 δολαρίων (47 ευρώ περίπου). Το τεστ ελέγχει ένα δείγμα από το στοματικό υγρό στην εξωτερική περιοχή των ούλων, το οποίο δεν είναι ίδιο με το σάλιο. Το τεστ πρέπει να γίνεται, αφού έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από την τελευταία επαφή υψηλού κινδύνου. Για να είναι πάντως κανείς απολύτως σίγουρος, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει στη συνέχεια να κάνει κι ένα τεστ αίματος για AIDS, το οποίο είναι πιο ακριβές.
Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, μία ξεχωριστή επιστημονική επιτροπή της FDA ενέκρινε το φάρμακο Truvada με μορφή ταμπλέτας. Είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο θα δρα προστατευτικά για τους υγιείς από τον ιό HIV.http://iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου