Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Πώς 100 iPad βοήθησαν την Ελλάδα να απαλλαγεί από 140 δισ. δολάρια χρέους

Ένα παρασκήνιο για το πώς η Ελλάδα «γλύτωσε» από 140 δισ. χρέος, χάρις σε 100 iPad, περιγράφει σε δημοσίευμά του το Fortune.
Όπως γράφει ο Μπομπ Άπφελ, αυτός ήταν ο ειδικός που ανέλαβε τον συντονισμό για την διαδικασία του κουρέματος του ελληνικού χρέους, και έπρεπε μέσα σε λίγο χρόνο να έρθει σε επαφή με περισσότερους
από 100.000 κατόχους ελληνικών ομολόγων. Οι κάτοχοι αυτοί όπως ήταν φυσικό δεν βρίσκονταν κοντά του, αλλά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, όπως την Ρωσία, την Νότιο Αφρική, το Καζακστάν και πολλές άλλες χωρες, οι οποίοι έπρεπε μέσα σε αυστηρά χρονικά πλαίσια να υπογράψουν την συμφωνία.
Όπως ο ίδιος περιγράφει, επρόκειτο για έναν «εφιάλτη», καθώς όλοι οι άνθρωποι αυτοί ζώντας σε διαφορετικές ζώνες ώρας και έχοντας ο καθένας τα δικά του ωράρια και υποχρεώσεις δεν μπορούσαν στον ίδιο χρόνο να βρίσκονται σε ένα γραφείο και να υπογράψουν. Άλλοι βρίσκονταν σπίτι τους, άλλοι στην εργασία τους και άλλοι στον δρόμο. Έτσι όπως υποστηρίζει ο ίδιος, έπρεπε να σκεφτεί κάτι διαφορετικό. Αγόρασε 100 iPad λοιπόν.
Σε καθένα από αυτά εγκαταστάθηκε μία ειδική εφαρμογή και δόθηκαν σε ανθρώπους τόσο της εταιρείας στην οποία εργάζεται ο Άπφελ, σε παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και των τριών τραπεζών που είχαν αναλάβει να κινήσουν τα νήματα της διαδικασίας: τις Deutsche Bank, HSBC και Lazard.
Όπως περιγράφεται στο άρθρο, κάθε tablet, είχε με τις εφαρμογές αυτές, εργαλεία ανάλυσης, αλλά και ασφαλείς συνδέσεις με τα συστήματα εκκαθάρισης και τα γραφεία υποστήριξης των τραπεζών, ώστε να έχουν άμεση εικόνα των οικονομικών δεδομένων ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Άπφελ, «δεν θα ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή δίχως το δίκτυο των 100 iPad».
«Ηταν η μεγαλύτερη οικονομική συναλλαγή στην ιστορία του κόσμου», λέει ο Απφελ: «Και δεν θα μπορούσαμε να την βγάλουμε εις πέρας χωρίς το iPad»
 http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου