Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

(Παρα)κράτος εν κράτει ..Η πανίσχυρη «ομάδα ΟΛΑΦ»...Υποκλοπές, εκβιασμοί, μπίζνες από την παραΕΥΠ

«Ποιός κυβερνά αυτή τη χώρα;». Η ιστορική αυτή φράση που είχε απευθύνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προς τον αρχηγό της ΚΥΠ μετά την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, μάλλον δεν είχε καμιά ιστορική αξία για τον Καραμανλή τον νεώτερο...
Και αν τις δύσκολες εκείνες μέρες της δεκαετίας του εξήντα υπήρχαν κάποιοι στην ΚΥΠ που χαμογελούσαν ξέροντας πως κυβερνούν οι ίδιοι, στη σημερινή σύγχρονη ΕΥΠ, έχουν την ίδια απορία. Ανώτατα και έμπειρα στελέχη της ΕΥΠ πάντως υποστηρίζουν πως η απάντηση είναι η «ομάδα Ολαφ». Μια κλειστή ομάδα που δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει την Ευρωπαική Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) και κατέληξε σε ένα σύγχρονο παρακρατικό και παραυπηρεσιακό μόρφωμα.
Στις 13 Απριλίου του 2010, η νέα ηγεσία της ΕΥΠ υπό τον διπλωμάτη Κωνσταντίνο Μπίκα, πήρε την απόφαση να αντικαταστήσει ένα από τα στελέχη της διεύθυνσης Κατασκοπίας. Έμοιαζε με μια κίνηση αναδιάρθρωσης της υπηρεσίας, αλλά ήταν μια κίνηση με μεγάλη σημασία. Η σημασία της, αποκαλύφθηκε λίγες μέρες αργότερα. Όταν ζητήθηκε από τον αξιωματικό της κατασκοπίας, να παραδώσει τη θέση στον αντικαταστάτη του, αυτός το έκανε, αλλά δεν παρέδωσε το υλικό που περιείχε ένας κλειδωμένος φοριαμός. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που ακολουθούσε, ο αξιωματικός προσπάθησε να μπει στην ΕΥΠ με μια συνάδελφό του για να αδειάσει κρυφά τον φοριαμό. Η ασφάλεια του κτηρίου όμως του απαγόρευσε την είσοδο. Η συνέχεια έγινε γνωστή σε μια λιτή ανακοίνωση της ΕΥΠ. Παρουσία εισαγγελέα, ο φοριαμός άνοιξε και κατασχέθηκε υλικό το οποίο ο αξιωματικός κατασκοπίας και συνδικαλιστής , δεν έπρεπε να κατέχει. Από την ημέρα εκείνη η ΕΥΠ δεν έχει ανακοινώσει το παραμικρό, ζει όμως τις πιο θορυβώδεις μέρες της μετά την μεταπολίτευση. Πολλοί πιστεύουν πως η πόρτα του φοριαμού, οδηγεί απευθείας στο χώρο δράσης ενός παρακράτους. Μιας μικρής ομάδας πρακτόρων,υπαλλήλων και τεχνικών της ΕΥΠ οι οποίοι συμμετείχαν –κάποιοι χωρίς να το ξέρουν- σε ένα μηχανισμό υποκλοπών, εκβιασμών, επιλεγμένης πληροφοριοδότησης πολιτικών και μπίζνας πληροφοριών. Σε μια ιδιωτική ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ.
Κι όμως το ΘΕΜΑ είχε αποκαλύψει
Τον Ιούλιο του 2005, η Πακιστανική Κοινότητα στην Ελλάδα είχε υποστηρίξει πως μέλη της είχαν απαχθεί από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Το Πρώτο Θέμα είχε πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη της υπόθεσης. Την εποχή εκείνη, εκτός από τις λεπτομέρεις της υπόθεσης είχαμε ανακαλύψει και κάτι άλλο. Πως ένα περίεργο βαν, και μια ομάδα ανθρώπων βρίσκονταν συνεχώς κοντά στα κτήρια της εφημερίδας. Μετά από έρευνα την οποία οδήγησαν πληροφορίες μέσα από την ΕΥΠ, ανακαλύψαμε πως τα γραφεία της εφημερίδας ήταν υπό παρακολούθηση από μια περίεργη ομάδα που χειριζόταν «το βαλιτσάκι υποκλοπών της ΕΥΠ, το οποίο είχε μείνει μετά τους Ολυμπιακούς στα χέρια των ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών». Στο ρεπορτάζ τότε (το υπέγραφε ο γράφων) περιγράφαμε ακριβώς την μέθοδο παρακολούθησης. Λίγο πριν δημοσιευτεί, και ενώ το κείμενο είχε σταλεί με mail στο Θέμο Αναστασιάδη, δέχθηκα ένα τηλέφωνο από κάποιον αξιωματικό της κατασκοπίας ο οποίος ζήτησε συνάντηση για να διαψεύσει το ρεπορτάζ το οποίο δεν είχε καν δημοσιευτεί! Ήταν μια επίδειξη δύναμης και ταυτόχρονα μια επιβεβαίωση παρακολούθησης. Ο αξιωματικός της διεύθυνσης κατασκοπίας, δεν ήταν άλλος απ αυτόν που τώρα ελέγχεται για την δράση του.
Πέντε χρόνια μετά, στελέχη της ΕΥΠ , αποκαλύπτουν πως η παρακολούθηση αυτή ήταν δραστηριότητα της παραΕΥΠ, της ομάδας που στο εσωτερικό της Υπηρεσίας αποκαλείται «ομάδα Όλαφ». Η ομάδα δημιουργήθηκε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως ερευνητική ομάδα συνδρομής της Ευρωπαικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης (OLAF). Κατάφερε μάλιστα χάρη στη δραστηριότητα του ταγματάρχη της ΕΥΠ, Σ.Κ, να πάρει ευρωπαική ενίσχυση για να δημιουργήσει υλικοτεχνική υποδομή. Έτσι απέκτησε ειδικά βαν, συμβατικά αυτοκίνητα, γρήγορε μηχανές,ειδικές κάμερες και συσκευές ακρόασης και υποκλοπής. Η ομάδα Όλαφ εντάχθηκε το 2004 στα μέτρα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχε στη διάθεσή της δύο βαλιτσάκια υποκλοπών συνομιλιών από κινητά τηλέφωνα και αρκετά ανταλλακτικά για να δημιουργήσει ένα ακόμη σύστημα υποκλοπής , ελληνική πατέντα, η οποία εντυπωσίασε τους αμερικάνους.
Όταν οι Ολυμπιακοί τέλειωσαν, αυτοί που διοικούσαν την ομάδα Όλαφ, κατάλαβαν πως είχαν στα χέρια τους ένα ισχυρό μηχανισμό, που μπορούσαν να τον αυτονομήσουν και να τον λειτουργούν με τρόπο που η υπόλοιπη ΕΥΠ δεν μπορούσε να φανταστεί. Και κυρίως για τον εαυτό τους
Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο ΕΥΠ στην Ακαδημίας
Η δράση της ομάδας Όλαφ ήταν γνωστή μόνο στη διοίκηση της ΕΥΠ. Και βέβαια η πραγματική της δράση δεν είχε καμία σχέση με τα οικονομικά εγκλήματα. Η ομάδα αποχώρησε μάλιστα από τα κεντρικά της Κατεχάκη και δημιούργησε το στρατηγείο της στην οδό Ακαδημίας στα γραφεία πολύ γνωστού Ιδιωτικού Κολεγίου-Πανεπιστημίου. Αρχικώς η ομάδα είχε αναλάβει να ελέγξει καταγγελίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πώληση πτυχίων Βουλγαρικών Πανεπιστημίων από το Κολέγιο. Λίγο μετά όμως περιέργως, βρέθηκε να έχει εγκαταστήσει κλωβό υποκλοπών στο εσωτερικό του Κολεγίου με τη σύμφωνη γνώμη και την κάλυψη του Κολεγίου. Πολύ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, πίσω από τις πλάτες των σπουδαστών και πολύ περισσότερο των πρακτόρων της ΕΥΠ, η ομάδα έκανε την δικιά της κατασκοπία
Η δράση της ομάδας Όλαφ αποκαλύφθηκε στο εσωτερικό της ΕΥΠ τυχαία. Ένας υπάλληλος της υπηρεσίας που έπρεπε να καταχωρήσει κονδύλι δεν μπορούσε να καταλάβει τι είδους κονδύλι ήταν. Απευθύνθηκε στον προιστάμενό του και τότε κατάλαβαν πως πρόκειται για ανεξέλγκτη ομάδα.
Ωστόσο η δράση της ομάδας ήταν τόσο προκλητική, που έγινε αρκετές φορές αντιληπτή ακόμη και από πολιτικούς. Απλώς κανένας δεν μπορούσε να κάνει συσχετισμούς ή περάσει τα στεγανά. Τον Φεβρουάριο του 2004, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Π.Κ ,ο οποίος συνόδευε τον Κώστα Καραμανλή σε συναντήσεις που είχε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, κατάλαβε πως κάποιο βαν έχει στο εσωτερικό του ηλεκτρονικά μέσα. Προξένησε λοιπόν επίτηδες ατύχημα για να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Στο βαν βρισκόταν ο ταγματάρχης Σ. Κ, ο τεχνικός της ΕΥΠ ο οποίος είχε εξασφαλίσει τον εξοπλισμό της άγνωστης τότε ομάδας Όλαφ. Ένα μήνα αργότερα ο βουλευτής ενημέρωσε τον προιστάμενο υπουργό της ΕΥΠ ο οποίος ήταν πλέον της ΝΔ. Τον έβγαλαν σχεδόν τρελό. Ο βουλευτής αναγκάστηκε να στείλει επιστολή στον ίδιο τον Καραμανλή τον οποίο ενημέρωνε πως στην ΕΥΠ υπάρχει παραμηχανισμός παρακολουθήσεων. Η ομάδα Όλαφ συνέχισε να είναι υπεράνω κάθε έρευνας. Ακόμη και οι προσπάθειες να επιστρέψει ο ένοχος ταγματάρχης Σ.Κ στο στράτευμα μετά την λήξη της απόσπασής του στην ΕΥΠ δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο ταγματάρχης μετατέθηκε μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών
Παρακολουθούσαν το τρίγωνο της εξουσίας
Τον Απρίλιο του 2009, οι αστυνομικοί ασφάλειας του προεδρικού Μεγάρου, συνέλαβαν κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο,ένα άντρα εξοπλισμένο με μηχανήματα παρακολούθησης. Τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα όπου ανακρίθηκε και αποκάλυψε πως εργαζόταν για την ΕΥΠ. Λίγες ώρες αργότερα με παρέμβαση αξιωματικών της ομάδας Όλαφ ο άντρας αφέθηκε ελέυθερος μετά την αόριστη διαβεβαίωση πως παρακολουθούσε στόχο ξένης πρεσβείας. Το περιστατικό έγινε γνωστό από δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας αλλά διαψεύστηκε. Στελέχη της ΕΥΠ αποκαλύπτουν μιλώντας στο ΘΕΜΑ, πως επρόκειτο για τον δεύτερο χειριστή του μηχανήματος υποκλοπών της ομάδας Όλαφ (το όνομά του είναι Π. Σ.). Η ισχύς της ομάδας είναι τέτοια που ένας πράκτορας χωρίς εξουσιοδότηση παρακολουθεί το τρίγωνο της εξουσίας Μαξίμου-Προεδρικό-Βουλή και παρ όλα αυτά η υπόθεση κλείνει.
Θύμα και ο Παπανδρέου;
Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν πως η πολιτική παρακολούθηση αλλά για επιλεκτική διοχέτευση πληροφοριών σε προσωπικό επίπεδο, ήταν μια από τις ειδικότητες της ομάδας Όλαφ. Αποκτούσε ισχύ και κάλυψη από πολιτικούς, δίνοντας εμπιστευτικές πληροφορίες. Ένα από τα επιτεύγματα της ομάδας ήταν –όπως υποστηρίζουν-η διοχέτευση προς το περιβάλλον Καραμανλή της πληροφορίας πως ο Γιώργος Παπανδρεου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σκοπό να αιφνιδιάσει την κυβέρνηση κατεθέτοντας πρόταση μομφής. Ατύχησε όμως αφού ο Καραμανλής ζήτησε πρώτος ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Ο Παπανδρέου δεν κατάφερε να μάθει πώς έγινε διαρροή. Και πραγματικά δεν υπήρξε διαρροή αλλά υποκλοπή από μέλη της ομάδας Όλαφ.
Η ομάδα κατάφερνε να επιβιώνει με έναν κλειστό μηχανισμό, δικά της μέσα και την κάλυψη της ομπρέλας της ΕΥΠ, χωρίς να δίνει αναφορά σε κανένα. Για την ακρίβεια ή κανένας δεν της ζητούσε αναφορά ή αυτός που έπρεπε να το κάνει φρόντιζε να επωφελείται από τη δράση της. Υπάρχουν πληροφορίες πως πολιτικοί αλλά και στελέχη της ΕΥΠ δέχτηκαν εκβιασμούς και απειλές από την ομάδα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (Γ.Α) που τον Φεβρουάριο του 2008 ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ άσκησε κριτική στη δράση της διοίκησης και εξέφρασε την άποψη πως η υπηρεσία κάνει παρακολουθήσεις που δεν έχουν αντικείμενο την εθνική ασφάλεια. Δέχθηκε μέσα στη Βουλή επίσκεψη της ομάδας Όλαφ οι οποίοι τον απείλησαν πως «αν συνεχίσει έτσι δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα».
Εκβιασμοί μέσω blogs
Η ομάδα υπάρχουν πληροφορίες πως έκανε οικονομική κατασκοπία για επιχειρηματίες. Προσέγγιζε δηλαδή επιχειρηματίες και πούλαγε οικονομικές, επενδυτικές πληροφορίες που προέκυπταν από τις ακροάσεις τηλεφώνων των αντιπάλων τους. Μέχρι πριν από μερικές μέρες η Όλαφ, ήταν μια πανίσχυρη διακομματική ομάδα, της οποίας μεγάλη δραστηριότητα ήταν οι εκβιασμοί των αντιπάλων της στην ΕΥΠ. Πράκτορας της ΕΥΠ, αντίπαλος της Όλαφ, χώρισε όταν η γυναίκα του έλαβε φάκελο με τον σύζυγό της σε ερωτική περίπτυξη. Ο εκβιασμός ήταν και ο λόγος για να ξετυλιχθεί το παρακρατικό κουβάρι της Όλαφ στην ΕΥΠ.
Σε ένα blog, το politicos-nous του οποίου η λειτουργία σταμάτησε μόλις η εισαγγελέας μπήκε στην ΕΥΠ, δημοσίευσε στις 15 Μαρτίου, παλιά ψυχολογικά τεστ πράκτορα της υπηρεσίας που τον εμφάνιζαν να έχει προβλήματα. Η ομάδα Όλαφ του είχε ζητήσει να συνταχθεί μαζί της για να μην «πουν σε όλους ότι ένας τρελός είναι στην ΕΥΠ». Ο πράκτορας-ο οποίος είναι αδελφός γενικού γραμματέα υπουργείου- απευθύνθηκε στη διοίκηση της ΕΥΠ απαιτώντας να μάθει ποιοί στην υπηρεσία ήταν οι κάτοχοι των προσωπικών δεδομένων του. Η σιωπηλή έρευνα οδήγησε στον αξιωματικό της κατασκοπίας. Στον σφραγισμένο φοριαμό του βρέθηκαν τα πρωτότυπα ψυχολογικά τεστ αλλά και τα κείμενα των «ανώνυμων» σχολίων που συνόδευαν το δημοσίευμα στο blog. Στο φοριαμό βρέθηκε και η πρωτότυπη φωτογραφία του άλλου πράκτορα σε ερωτική περίπτυξη που είχε σταλεί στη γυναίκα του.
Η Όλαφ διατηρούσε επαφές με μια σειρά blogs εθνικού κυρίως περιεχομένου και αναλύσεων διεθνών θεμάτων, στα οποία για λόγους εγκυρότητας δημοσίευε αναλύσεις που έπαιρνε απ το τμήμα ανοικτών πηγών της ΕΥΠ και ανάμεσα στοιχεία για όσους ήθελε να χτυπήσει. Στελέχη της ΕΥΠ αναφέρουν την περίπτωση υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήταν υπάλληλος της ΕΥΠ. Στο βιογραφικό του για ευνόητους λόγους, ο πολιτικός δεν το είχε γράψει. Η ομάδα Όλαφ, διοχέτευσε σε άλλο blog (spynews) πως ο υποψήφιος βουλευτής είναι πράκτορας της ΕΥΠ και διατηρεί μάλιστα site στο ίντερνετ το οποίο δήθεν ανακάλυψαν τούρκοι χάκερς. Ο υποψήφιος βουλευτής είχε κάνει το λάθος να αντιπαρατεθεί με την ομάδα Όλαφ
Ξεγελούσαν και τους εισαγγελείς
Παρά την δηλωμένη απόφαση της διοικησης της ΕΥΠ να προχωρήσει στην εξάρθρωση του επικίνδυνου μηχανισμού στο εσωτερικό των ελληνικών υπηρεσιών, η κατάσταση και κυρίως η νομική τεκμηρίωση δεν είναι η πιο εύκολη περίπτωση. Η ομάδα Όλαφ έχει πραγματοποιήσει χιλιαδες παρακολουθήσεις που μπορεί να εμφανίζονται νομότυπες. Μπορεί δηλαδή να έχουν την εισαγγελική έγκριση. Σε πολλές των περιπτώσεων με αίτημά της στον εισαγγελέα ,η ομάδα Όλαφ, ζητούσε τηλεφωνική παρακολούθηση κάποιου επώνυμου προσώπου (πολιτικού, δημοσιογράφου κλπ) βάζοντας στην αίτηση τον πραγματικό αριθμό αλλά κάποιο ψεύτικο όνομα. Έτσι απέφευγε την πιθανή έρευνα του εισαγγελέα ο οποίος ήταν λογικό να αναρωτηθεί γιατί να πρέπει για «εθνικούς λόγους» να παρακολουθείται για παραδειγμα ένας έλληνας βουλευτής.
Η δραστηριότητα των παρακολουθήσεων ήταν τόσο έντονη , που πριν από δύο χρόνια βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Καρχιμάκης , Αμοιρίδης) με ερώτησή τους στη Βουλή ζητούσαν να απαντηθεί γιατί οι εισαγγελείς έχουν δώσει αφύσικα πολλές άδειες για παρακολούθηση ελλήνων πολιτών. Ζητούσαν μάλιστα να δοθεί τυχαία μια αίτηση της ΕΥΠ, χωρίς ονόματα, που να δείχνει την επιχειρηματολογία της υπηρεσίας. Η απάντηση δεν δόθηκε ποτέ και δεν είναι η μοναδική απόδειξη πως κομμάτι του πολιτικού συστήματος έβλεπε την ομάδα Όλαφ σαν εξυπηρετικό όπλο. Αγνοούσαν βέβαια πως μπορούσε να στραφεί και εναντίον τους
Είναι εντυπωσιακό, πως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Κοραντής, παρά την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στην ΕΥΠ για μια ομάδα που λειτουργούσε επί των ημερών του, και απ ό,τι φαίνεται εις γνώσιν του, θεώρησε πως το πρόβλημα της ΕΥΠ είναι τα προσόντα του νέου υποδιοικητή της. Έτσι ενώ η έρευνα για μια παρακρατική ομάδα είναι σε εξέλιξη,και οι αποκαλύψεις το ίδιο, έκανε ερώτηση στη Βουλή για το αν έχει και ποιά πτυχία ο υποδιοικητής Φώτης Παπαγεωργίου!
Η νέα διοίκηση, παρά τη δύσκολη κατάσταση,ίσως έχει μπροστά της ένα μοναδικό δίλλημα. Να βάλει την ΕΥΠ στα συνταγματικά της πλαίσια, ή να να βαφτίσει τους συμψηφισμούς και τα ένοχα μυστικά εθνικά συμφέροντα.
Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στο ΘΕΜΑ της Κυριακής 10 Μαϊου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου